El potencial de la realitat augmentada en el nostre dia a dia

Podriem pensar que la realitat augmentada és el camí del futur, però en realitat, té les seves arrels al segle XX. Morton Heilig, el «pare de la realitat virtual», va patentar l’estimulador Sensorama -que ell va batejar com un «teatre de l’experiència»- el 28 d’agost de 1962. Amb el temps, la idea d’utilitzar la tecnologia per crear una capa virtual sobre el món real s’ha afinat i perfeccionat i ha arribat a les nostres mans gràcies a la proliferació dels telèfons intel·ligents.

Però… què és la realitat augmentada? En resum, és una manera d’utilitzar la tecnologia per redefinir l’espai, i es basa en col·locar una capa virtual sobre el món real (sovint amb coordenades geogràfiques per assegurar un correcte emplaçament). Si mirem el següent vídeo, aparentment la dona té el que sembla una simple caixa de LEGO, però quan es mira a través d’un visor de RA, la caixa prèn vida, servint com a plataforma per un magnífic carrusel. La RA utilitza l’animació per ordenador per donar vida als objectes:

 

 

La tecnologia té potencial en usos urbans: Trak Lord, de Metaio (una empresa de RA amb seu a Alemanya), diu que la seva companyia està investigant com la realitat augmentada pot ser utilitzada en aquests entorns urbans. Les ciutats representen un desafiament a la tecnologia, ja que els edificis i les botigues estan molt a prop i el GPS encara no és prou precís per distingir entre ells. Però Metaio ha desenvolupat un algoritme propietari que funciona amb GPS, Cerca Visual Continuada (CVS) i localització simultània i mapejat (SLAM) per «encaixar» les capes de RA al seu lloc amb una precisió impressionant.

Les millores en la tecnologia signifiquen més potencial per a la RA – i s’espera que 2.500.000.000 d’apps de RA hagin estat descarregades de cara al 2017. Però si volem veure com podriem usar la RA en el nostre dia a dia, a continuació veurem 7 casos reals en què, habitants de les ciutats de tot el món, aviat podrien utilitzar aquesta tecnologia. La RA té un gran potencial per transformar les nostres ciutats i la forma en què aprenem i descobrim dins d’elles.

1. Exploració urbana

Estem en un nou barri o explorant una altra ciutat? Podem agafar una aplicació de RA que mostri què tenim a prop i cap on hem de dirigir-nos. Aquestes aplicacions de RA permeten filtrar per categoria perquè puguem trobar el que estem buscant, ja sigui una cafeteria, un restaurant o un museu. I no ens hem de preocupar d’anar buscant en el mapa: l’aplicació de RA s’adaptarà als nostres moviments i ubicació, donant-nos indicacions pas a pas per arribar al nostre destí enlloc de només indicar que hem d’anar, per exemple, en direcció nord-est (com se suposa que sabem en quina direcció es troba el nord-est?). Aquest tipus d’aplicació de RA ja existeix: podeu provar City Lens de Nokia o Wikitude, i això és tot just una mostra!

Lord explica un altre ús divertit de la RA més enllà d’ajudar-nos a moure. A Munic, per exemple, el rellotge conegut com Glockenspiel repica les campanes a les 11h del matí, i petits personatges actuen en unes «escenes». Però què passa si no estem allà a les 11h? En aquest cas es va optar per crear una superposició de l’animació perquè puguem «veure» l’animació quan apuntem el telèfon al Glockenspiel, i ens permet veure l’animació a qualsevol hora del dia. Aquesta tecnologia podria ser utilitzada per a altres esdeveniments sensibles al temps en punts de referència, com ara alguns canvis de guàrdia o amb la il·luminació de la Torre Eiffel durant les vacances i els festius, per exemple.

I una altra manera divertida d’explorar la nostra -o qualsevol- ciutat, és superposar mapes en 3D que mostren com era la ciutat en altres moments de la seva història. Si estem caminant per Broadway podríem veure antics carruatges a cavall estacionats al carrer i de forma similar podriem anar superposant imatges antigues damunt les vistes actuals de qualsevol ciutat. Si visquessim, com en l’exemple anterior, a Nova York, podriem caminar pel centre i, una vegada el telèfon ens geolocalitzés, ens podria mostrar en una capa virtual com era realment la paret que va acabar donant nom a «Wall Street», tal i com si poguessim entrar en un llibre d’història.

2. Museus

De visita a un museu? Una aplicació pel Museu Britànic, per exemple, compta amb punts d’accés a RA que ofereixen informació ampliada sobre les peces d’art, de manera que podem prescindir de pagar per les clàssiques audioguies. Especialment en el cas de l’art modern, Lord diu que «podriem anar a buscar gairebé qualsevol pintura en qualsevol museu i el reconeixement de RA funcionarà sobre ella» usant la nostra ubicació geogràfica per navegar en interiors.

També són possibles guies 3D virtuals, que es col·loquen escampats pel museu però només són visibles a través del navegador, i ens expliquen detalls sobre les peces que veurem en futures exposicions. Lord explica que aquesta és una eina molt útil, especialment quan s’està en un gran museu, com el Louvre o el Museu Metropolità de Nova York d’Art, on els mapes no sempre ajuden a trobar el què s’està buscant.

3. Compres

La realitat augmentada ens permet navegar per un catàleg virtual de roba, comprar directament des d’una revista (com l’exemple de sota) o anar a una botiga pop-up virtual i evitar les cues.

 

 

La realitat augmentada canviarà radicalment la forma de comerç, diu Rosenthal de Goldrun, qui va crear una botiga pop-up de RA per Airwalk en un parc de la ciutat de Nova York. La RA podria convertir llocs tant mundans com parcs i aeroports en destins de compres, la qual cosa seria una bona manera de matar el temps (i una manera intel·ligent per a les empreses d’estalviar diners en béns immobles). Si la nostra ciutat no té una cadena comercial en concret, la RA podria canviar això i permetre’ns navegar per botigues de forma virtual, simplement usant el telèfon. Podriem pensar en això com v-commerce, en contraposició al comerç electrònic.

4. Viatges i història

Si estem buscant ofertes per a un viatge o una escapada ràpida, podriem trobar també solucions en la RA. Podem fer aparèixer la Torre Eiffel o la Torre de Pisa en mig del pati de casa i anar descobrint monuments en una espècie de vacances virtuals, aprenent-ne coses mentre els observem. I, sens dubte, és també una bona manera d’ensenyar als més petits.

Aquest ús de la RA pot ser d’interès tant a casa com a classe, on els professors d’història podrien dur als alumnes a una «excursió en grup» a la Gran Muralla de Xina i fins i tot fer-s’hi una fotografia, fent que l’educació sigui una vivència més personal i fins i tot, memorable. Això, per descomptat, és una aplicació totalment diferent de l’explicada en el punt 1, ja que no hauriem d’estar físicament davant dels monuments per veure’ls via RA.

5. Atenció al client

A ningú li agrada haver de trucar a serveis d’atenció al client i veure com ens quedem a l’espera escoltant música i un guió recitat per un locutor. Però un bon ús de la RA permetria tenir el servei tècnic dins de casa davant qualsevol incidència o dubte.

El servei d’atenció, per exemple, pot accedir a la càmera de l’usuari de manera que si tenim problemes mentre instal·lem alguna cosa a casa, el servei de suport podria accedir-hi i, en temps real, superposar instruccions a través de la càmera. Així, enlloc de sentir o llegir instruccions genèriques, algú podria estar-nos guiant pas a pas al llarg del procés i veure el mateix que nosaltres estariem veient, permetent al servei d’atenció explicar-se de forma més detallada i visual, ajudant a resoldre dificultats de forma més eficient.

6. Seguretat i rescat

Chris Grayson, un expert en RA, diu: «El món empresarial i treballadors públic van poder veure els primers beneficis de la RA en el món real». Les emergències són un fet habitual, i com a primera resposta, la policia i els bombers arriben sovint a escenes caòtiques i necessiten tenir clar l’entorn per poder-se moure per llocs on mai han estat. No estaria bé que disposessin d’un plànol virtual del lloc o tenir una espècie de «visió de raigs X» que els permetessin veure canonades d’aigua i electricitat subterrànies?

7. Mudances i decoració de la llar

No hi ha pitjor sensació que la de comprar mobles, pagar-ne el transport, veure com algú els arrossega escales amunt i acabar descobrint que a) no passen per la porta o b) sembla que tinguem un sofà de Gulliver en una sala d’estar tamany lil·liputenc. En canvi, podem usar una app com les de Macy’s o Ikea per posicionar virtualment mobles i objectes i fer-nos una idea de com quedaran a casa nostra -comprovant que encaixin de mides- abans d’anar a la botiga i comprar-los.

 

 

«La realitat augmentada no és la solució absoluta als problemes (de mudança), però és un començament, fent que tot plegat sigui un xic més fàcil», diu Lord.

I una vegada tinguem el trasllat fet tocarà decorar. Hi ha cap quadre o figura que ens interessa però no estem segurs de si encaixa? Podriem comprovar-ho a través d’una app de RA. «La realitat augmentada ofereix una nova forma de pensar en el transport de mercaderies físiques», diu Rosenthal, qui recentment va llançar The Artwall per ajudar a la gent a tenir una vista prèvia de peces d’art abans de comprar-les.

Com us agradaria utilitzar la realitat augmentada? Esteu interessats en la tecnologia? Expliqueu-nos-ho en els comentaris.

Imatges cortesia de Goldrun.
Article original: http://mashable.com/2012/12/19/augmented-reality-city/

Leave a Reply